Вода для зрізаних квітів

Вода для зрізаних квітів

Якість води один з найважливіших факторів, що впливає на загальний стан зрізаних квітів та термін їх життя.

Якою ж повинна бути вода, щоби Ваші квіти жили довше?

Давайте відшукаємо відповідь!

Взагалі, якість води визначається такими параметрами як: хімічний склад, вміст органічних сполук і бактерій, прозорість, жорсткість (мінералізація) та кислотність.

В переважній більшості флористи використовують водопровідну воду. Її параметри відповідають (у всякому разі, повинні відповідати) ДСТУ 7525:2014.
Не будемо вдаватися в сухі цифри нормативів, бо зачасто, те що тече з наших кранів зовсім не близько до них.

Давайте поговоримо про параметри якості води, на які ми можемо впливати та визначимо які найбільше підходять для зрізаних квітів.

Перш за все, це - вміст органічних сполук, бактерій та жорсткість води (наявність іонів кальцію та магнію).
Квітам потрібна м'яка вода з відсутністю органіки та бактерій.
Позбутися цих "недоліків" води можна кип'ятінням, що не реально для флористики. Або ж фільтруючи воду. І тут виникає інша проблема - продуктивність побутових фільтрів. Вона геть зовсім замала для об'єму води, що потрібен для квіткарні. Всього близько 200 л за годину. Звісно, є більш потужні фільтраційні станції, проте з-за їх габаритів та вартості навряд чи хтось може їх встановити у себе.
Тому попереднє очищення води для зрізаних квітів не є досить простою справою для флориста.
Єдине, що ми можемо робити, це - мінімізувати подальше забруднення води ретельно слідкуючи за чистотою відер, ваз, інструменту та робочих поверхонь. Звісно, видаляти листя на стеблах та регулярно міняти воду.

Ще один з параметрів, на який ми можемо вплинути це - кислотність/лужність води. Хімічно чиста вода має лужність - 7 рН. Це ідеальна вода для людини, але не для квітів!
Експериментально доведено, що переважна більшість зрізаних квітів люблять воду з підвищеною кислотністю - 3.5-5.5 рН.
А що ми маємо у своїх кранах? По ДСТУ кислотність водопровідної води має бути в межах 6.5-8.5 рН. Відчуйте різницю!
А якщо врахувати, що комунальна вода хлорується дуже старанно, то скоріш за все, з кранів ми отримуємо занадто лужну воду, яка точно не підходить для довгого життя зрізаних квітів.

Що ж робити?

Регулярно дезінфікувати все що можна, слідкувати за чистотою та використовувати спеціальну хімію, яка змінює параметри води! Ключове слово - спеціальну!
Бо саме вона буде діяти так, як потрібно квітці для максимального подовження її життя.

Наприклад, всім відомі підкормки це - не просто цукор, який деякі "освічені" чи "досвічені" флористи (тут і слово "флористи" можна брати в лапки) радять додавати. Це спеціальні похідні цукрів - енергія для розкриття та розвитку бутонів і листя, з іншими складовими, які додатково підкислюють воду і пригнічують розвиток бактерій. А звичайний цукор що дасть? Дасть вибуховий ріст бактерій і завчасне гниття води.

Всім відомі консерванти це - не розчин лимонної чи якоїсь іншої кислоти, чи розчин оцту. Ні. Це розчин, що пригальмовує метаболізм клітин рослини, додатково діє як дезінфектор та підвищує кислотність води.

Спеціальні флористичні дезінфектори це - не розчин хлорки чи мила. Це спеціальна речовина, що вбиває мікроорганізми не підвищуючи лужність. До речі, просто погляньте на рівень рН у хлорки - 12.5, у звичайного мила - 9.5 рН, розчин соди - 13.5 рН. І пригадайте оптимальну кислотність води для зрізаних квітів - рН 3.5-5.5. Є над чим поміркувати?

Друзі, флористи! Не губіть свої квіти!

Використовуйте наробіток професіоналів своєї справи, дослідників з десятирічним багажем розробок та випробувань хімії для зрізаних квітів - Floralife та Chrysal!

Та купуйте ці засоби по догляду тільки в перевірених магазинах.
Наприклад, у нас! (*аплодисменти, поклін*).
Активне посилання ось - інтернет-магазин Flor Bazar.

Замовляйте легко, творіть натхненно разом із Flor Bazar!
Сотні флористичних товарів у нашому інтернет-магазині
Пн
09:00 - 17:00
Вт
09:00 - 17:00
Ср
09:00 - 17:00
Чт
09:00 - 17:00
Пт
09:00 - 17:00
Сб
Вихідний
Нд
Вихідний
с. Колонщина, Бучанський р-н, Київська обл.